Når uventet vennlighet og bonus skaper magi


Når vi har gjort noe godt er det på sin plass å få litt ros for det. Det tror jeg de fleste tenker og har lyst på. Det har, så vidt jeg vet, aldri skadet noen å få litt ros og anerkjennelse for noe man har gjort. Jeg har hvert fall aldri møtt noen som har sagt;

Nå har jeg fått så mye ros over så lang tid at jeg ikke holder det ut lengre. Nå er det nok. Får jeg mer ros må jeg finne meg en ny jobb!

Det kommer aldri til å skje!

Ros og anerkjennelse er bra og når det kommer uventet er det ekstra bra. Det har jeg tidligere skrevet om her.

Det skal være fair!

Når man skal belønne noen for noe bra dem har gjort blir historien litt en annen.

Frynsegoder, bonuser og andre belønninger skal man passe seg veldig for å bruke. Det kan fort oppfattes som urettferdig og dermed få den motsatte effekten som egentlig var hensikten å få frem. Det har jeg skrevet om her tidligere.

Men!

Når en bonus er fair. Lik for alle. Tar utgangspunkt i en prestasjon alle har bidratt til, da er det noe annet.

Da er det fair.

Ikea i Danmark har nettopp utdelt en fair bonus. De utbetaler en bonus til alle medarbeidere som takk for deres innsats og påvirkning av 2016 resultatet for møbel-giganten. Det beste resultat noensinne i de 48 år Ikea har eksistert i Danmark.

– Jeg er stolt og riktig glad for å kunne dele fremgangen med mine kolleger, som nå kan se frem til en bonus
. Det er gledelig, at den enkelte medarbeider kan merke det i sin egen økonomi, når det går godt for Ikea Danmark, siger Dennis Balslev, direktør for Ikea Danmark.

– Vi har levert et resultat, som er bedre end forventet, og jeg skylder derfor en stor tak til alle medarbeidere, som har ytet en fantastisk innsats i året, som er gått, tilføyer han.

Å bli verdsatt føles godt!

Den andre kvelden var dette hovedinnslaget på nyhetene på de danske tv stasjoner. Her spurte man blant annet de ansatte om hva dem synes om dette tiltaket. Alle, uten unntakelse, svarte at de ble mer motivert av dette. De satte pris på å bli verdsatt

efficacy in the treatment of ED, cost and acceptability byeffective treatment methods has been increased availability How to use sildenafil citrate tablets.

. Det jeg tenkte mest over var at de sa, at det, at det var en overraskelse var det som gjorde dem gladest. Det at ledelsen faktisk bemerker de ansatte og den innsatsen dem gjør.

Det at det var uventet gjorde dem gladere!

Hva kan du og alle oss andre da lære av dette? Jo, at når ros og anerkjennelse kommer uventet slår det enda kraftigere inn. At om du som leder eller bedrift skal belønne noe, da må det være fair og likt for alle.

Her har du tre årsaker til hvorfor ros er så fantastisk.

Årsak #1

Anerkjennelse føles godt og ifølge den amerikanske forskeren Barbara Fredrickson har positive følelser en effekt hun kaller “broaden and build”, altså at vi kan tenke bredere og oppbygge ny læring. Det er derfor at ros gjør os mere kreative i vår tilgang.

Årsak #2

Ros viser oss at vi gjør en forskjell. Det viser at jobben vi gjør er viktig og vi gjør en forskjell. Det viser oss at vi skaper resultater og at jobben vi gjør er meningsfull. Det forteller oss også, hva vi gjør riktig, så vi kan gjøre mer av det fremover og dermed sikre at vi faktisk vil gjøre det enda bedre fremover.

Årsak #3

Ros skaper relasjoner. Når noen roser oss, betyr det, at de har sett det beste i oss og at de holder nok av oss, til at de også sir det til oss.

Vær derfor spontan og ros hver andre mer i hver dagen. Det gir arbeidsglede og det gir bedre resultater på alle mulige måter!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *