Arbeidsglede og hjemmekontor

Vi er nå inne i år 2 med Covid-19 restriksjoner som fortsetter å dominere (arbeids) livet vårt. Det spores en vis grad av tretthet og hverdagen til mange blir stressende. Dette er helt naturlig. Mange bedrifter tenker de bør gjøre noe for å avhjelpe dette, men har aldri stått i situasjonen før så gode råd er dyre. Selv etter et år tror jeg mange er litt i villrede med tanke på hvilke handlinger som skal gjøres, hva fungerer når alle er spredt til høyre og venstre? Mange arbeidstakere overlates til seg selv. Arbeidsgleden forsvinner og det i en tid der arbeidsgleden er veldig viktig, nettopp fordi mange jobber alene og på distanse til kollegene sine. Dette er stadig uvant selv etter et år der det har vært regelen mer enn unntakelsen.

Arbeidsglede er stadig viktig for å sikre at folk forblir produktive, innovative og ikke minst forblir relasjonelle kolleger imellom. Det har ikke endret seg og kommer aldri til å endre seg.

Gjør det som faktisk skaper arbeidsglede!

Jeg har de siste måneder sett og lest eksempler på at bedrifter sender deres ansatte pakker med vin, mat og fitnessklasser som yoga til deres medarbeidere. Jeg er sikker på at dette gjøres i håpet om å skape arbeidsglede, men skaper det faktisk det? Jeg synes det er fantastisk at ledere bryr seg om deres medarbeidere, men det vil ha enda større effekt for samholdet og resultatene om man bruker andre virkemidler enn frynsegoder. Ikke at det ikke er en hyggelig ting å gjøre, for det er det absolutt, det har bare ikke den effekt jeg tror mange er ute etter, nemlig arbeidsglede og arbeidslyst i en ensom tid.

Resultater

Behovet for å vite at en gjør en forskjell er alltid vital for arbeidsgleden. Å vite den innsatsen vi gjør blir verdsatt og faktisk påvirker resultatet til bedriften er særdeles viktig. Det er faktisk livsviktig med tanke på motivasjon, effektivitet og fremdrift hos det enkelte menneske (ansatte). I tider, der vi i mindre grad enn tidligere, kan kontrollere den ytre verden og ting er usikre, er ros og anerkjennelse, generell feedback på den innsatsen vi legger ned og den forskjell vi gjøre vital.

Her skal du få noen enkle, men ekstrem effektive verktøy til å sikre dette når folk sitter på hjemmekontor og er distansert fra hver andre fysisk.

  • Synliggjør resultatene dere som bedrift leverer på en virtuell oppslagstavle. Skap en suksess-tavle.

Bruk online verktøy til å synliggjøre alle de gode tingene alle gjør hver dag. Del det på sms, på bilder eller med video. Gjør det synlig for alle slik alle kan kommentere, like og gi en virtuell high five. Vanskelig tenker du? Egentlig ikke. Prøv å lag en sms-gruppe for teamet ditt og start å synliggjør resultatene til folk. Lag en gruppe på intranettet og gjør det samme.

  • Lag en «dette har jeg ferdiggjort» funksjon i kalenderen din.

I tillegg til den to-do-liste som kanskje stresser deg litt kan du lage en TA-DA liste. En liste over de tingene du er ferdig med, altså en oversikt over alt det du har gjort. Legg dette inn i kalenderen din slik også det blir synlig for både deg og kollegene dine. Jeg lover deg det er en fantastisk følelse og skape overblikk over alt det du faktisk får gjort, kjenne litt på det fremfor bare å stresse videre til neste oppgave. Og å dele dette med hver andre får frem meningen med det dere gjør og ikke minst viser det progresjon og fremgang.

  • Bruk 5 min på å dele dine ukentlige prestasjoner, det du har gjort i løpet av uken på et teammøte.

Fremfor å hoppe rett inn på en møte agenda, en to-do-liste så lang, er det lurt å sette av litt tid til at folk kan dele sine suksesshistorier fra uken som er gått. God stemning etter noen virtuelle high fives har aldri gjort mennesker mindre motiverte og vil helt sikkert gagne de diskusjoner dere trenger å ha på møtet.

Relasjoner

Et annet basis prinsipp når det kommer til å skape arbeidsglede er å ha gode relasjoner; Å føle at man tilhører en gruppe og derigjennom føle et spekter av positive følelser på arbeidsplassen.

Og nettopp dette har vært en stor utfordring for mange fordi man er distansert til hver andre, alene og blir foret med dårlige nyheter uansett hvilke medie man leser. Betingelsene er markant endret med tanke på å gjøre en konsentrert jobb (hjemmeskole og andre forhold). For å unngå utbrenthet hos den enkelte og i teamet, kan det vært lurt å tenke på hvordan man får alle med slik alle føler seg involvert og inkludert.

  • Sjekk-in samtaler med alle teammedlemmer.

Hvordan har du det? Hvordan går det? Hva har du gjort I dag eller denne uken? Hva gav deg energi? Hva gjorde du i denne xxx situasjonen? Enkle men effektive spørsmål som gir deg anledning til å ta temperaturen og merke atmosfæren i teamet ditt, hos kollegene dine. Å ta seg tid til å kommunisere på et menneskelig nivå uten å snakke om oppgaver er magisk.

  • Walk and talk møter

Grip telefonen og plug i høretelefonene og få deg litt luft mens du prater med kunder, kolleger eller bare lytt til noe musikk mens du tenker. Dette er en ideell måte skape energi samtidig som man holder relasjoner ved like.

Og så må du ikke glemme at det er helt innafor å møtes noen stykker i det fri og prate. Det er viktig. Særdeles viktig og noe mange glemmer.

  • Møte-fri fredag

Ingen Zoom eller teams møter. Kun fokus på deg selv og oppgavene dine. Hov, hva med relasjonene da? Dem skal du ikke glemme. Du skal nemlig ta morgenkaffen sammen med en kollega over telefonen, spis lunsjen din i det fri med høretelefonene på og snakke med en kollega om hva hun skal i helgen. Og ja, det er lov å snakke med mat i munnen 😉 Slutt dagen av på samme måte. En kort prat med en kollega om alt annet enn jobb!

Inspirasjon til å komme i gang?

Jeg kan selvfølgelig stadig bookes til foredrag digital eller fysisk for mindre grupper. Til pep-talks som skaper handling. Til oppfølgning og sikring av arbeidsgleden skapes over tid. Jeg stiller også gjerne opp til en prat på telefon eller en walk and talk om du skulle ønske det. Bare å kontakte meg. Verste som kan skje er du blir (arbeids) glad 😉

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *