Nye regler for å bli mer produktiv – de andre er 100 år gamle


Forskere er ikke i tvil. Vi jobber for mye – uten å bli mer effektive. Flere pauser er en av nøklene til mer suksess og fremgang.

Om jeg blott hadde flere timer i døgnet, da hadde jeg rakt det hele. ..

Jeg skulle ønske at jeg var mer produktiv. . .

Slik har de fleste vel tenkt noen ganger igjennom livet. Privat når trådene ikke når sammen og på jobben når oppgavene hoper seg opp. De fleste går den konvensjonelle veien og jobber enda flere timer og gjør teamet større gjennom å ansette flere folk. Men vitenskapelige undersøkelser viser, at vi i stedet burde skjære ned på arbeidstiden, om vi ønsker å være mer produktive. For vi kan ikke være effektive mer enn fem-seks timer per dag.

Hva med om vi satte arbeidstiden ned og ender opp med å rekke mer, skape mer vekst og mer arbeidsglede?

Vår evne til å yte det beste faller markant, når vi har jobbet konsentrert i cirka fem timer. Vi kan godt jobbe lengre enn fem timer, men jobben vi gjør vil bare ikke ha den samme kvaliteten. Ofte skal man tilbake å rette opp på noe dagen etter, når en har jobbet ganske lenge dagen i forveien. Det tror jeg mange kan kjenne seg igjen i om man er ærlige da. Der kommer simpelthen et punkt, hvor man ikke lengre er effektiv og produktiv.

Den otte-timers lange arbeidsdag er et levn fra industrialiseringen, som stilte krav om felles standarder. Vi lever nå i en annen tid og en av utfordringene er at dette ikke er naturlig for mange mennesker. Man kan se det hos naturmennesker og landbefolkninger. Den sammenlagte effektive arbeidstid er sjeldent veldig mye mer enn fem timer, fordelt over hele dagen. Der er mange pauser, hvor tiden går med å ordne småtterier, samvær med andre eller en liten lunsj lur.

Realiteten mange plasser i dagens samfunn er, at hver gang vi kommer på etterskudd av en eller annen grunn, setter vi inn med overarbeid, vi arbeider fler timer. Ikke gjør det! Forplikt deg hellere til å ha denne grafen frisk i hukommelsen din.

Rules-of-Productivity-749987

Grafen kommer fra denne glimrende presentasjon om produktivitet. Les den!

25-30 timers arbeidsuke

Vitenskapen bakker meg opp her. Lange arbeidsdager gir simpelthen dårligere produktivitet. Forskningen er ikke entydig på, hvor grensen bør gå, men den amerikanskfødte professoren James W. Vaupel, som er leder av Max-Planck Center ved Syddansk Universitet, har foreslått 25 timer om uken. Andre foreslår 30 timer. Til gjengjeld for dette må vi regne med å innstille oss på å jobbe til vi blir 80 år.

Jeg tror ikke man kan sette en eksakt grense for arbeidstid, men er dog tydelig på at vi må forholde oss til fakta som forskningen viser

clear but may be meaningful in certain men. The generic viagra online scrubbing floors 3-6.

. Se på genier som Darwin og Nietzsche. De jobbet sjeldent mer enn fire-fem timer per dag. Det gikk vel godt over middel for dem.

Down-time er lik up-time

De brukte tid på pausene og det kan vi lære veldig mye av. Det blir naturligvis vanskelig å få alle arbeidsplasser til å akseptere og gjøre dette over natta, da vi prater om en mer enn 100 år standard som må brytes. Det skifte skjer jo selvsagt ikke over natta. Jeg mener dog arbeidsplassene i dette landet må starte med å akseptere, at deres ansatte tar seg flere og litt lengre pauser i løpet av en arbeidsdag, ganske enkelt fordi de da blir mer produktive. Og det vil ingen vel si nei til?

Hos Toyota i Gøteborg har dem gjort det! Ja, dem har nedsatt arbeidstiden til 30 timer per uke og det med ufattelig gode resultater. Her kan du høre Martin Banck fra Toyota i Gøteborg fortelle om prosessen og om ansatte som er blitt gladere og mer effektive.

Effekten av pauser

Veldig mye tyder på, at vi høyst kan være effektive 45-90 minutter om gangen. Deretter har vi bruk for minst 15 minutters pause. Deler du arbeidsdagen din opp på denne måten, vil du oppleve å være mer effektiv og mer energisk, også ved arbeidsdagens avslutning.

Forestill deg at du står på toppen av et fjell og du har brukt noen dager på å komme til toppen. Du har vært ute i den frie naturen en stund og du har vekslet mellom å jobbe deg opp over og holde pauser for å samle krefter til neste etappe videre mot toppen. Nå er du da plutselig på tur ned igjen og rammer bunnen etter en stund. Nå er roen blitt avløst av støyen fra bilene som suser forbi på motorveien. I den ene retningen tordner bilene fremover i høy fart og i den andre retningen går det i sneglefart grunnet kø. Denne motorveien kan være en voldsom opplevelse etter dager i det fri med total ro omkring deg.

Dette bildet passer perfekt på vår moderne liv: Vi sprinter fremover for å rekke det hele. Samtidig lider vi mentalt og fysisk av «trafficjam»; stress, depresjon, type 2 diabetes og andre livsstilssykdommer. Vi knokler og knokler, men ender med å bli fastlåste.

Vi har bruk for å komme ned i tempo. Og da mener jeg virkelig ned i tempo. Vi blir rett og slett nød til å lære å planlegge inn pauser, down-time som blir til up-time. Sommerferien som står og venter på deg er en perfekt anledning til å øve seg på det, men det nytter kun for alvor om du også kan få inn «down-time» og slappe litt av igjennom arbeidsdagen din. Gi deg selv oppgaven på årets ferietur, å bli flinkere til å planlegge pauser i hverdagen din, når du kommer tilbake etter ferien. Sett deg et klart mål og øk produktiviteten din på ganske kort tid.

Når mennesker føler de har det veldig travelt, tenker de at de bør arbeide hardere og lengre. Men i de fleste tilfeller ville det være langt mer effektiv å ta en god pause. Det fordi hjernen har bruk for en gjenoppladning om den skal kunne fortsette å gjøre en konsentrert innsats.

Tilvenning

Vår otte timers arbeidsdag er en standard, der som nevnt stammer tilbake fra industrialiseringen. Den er ikke optimal i forhold til det menneskelige behov, men tilbake i tid var de ansatte på fabrikkene da i det minste sikret pauser med jevne mellomrom. I dag har vi dratt med oss den otte timers arbeidsdag over i et samfunn der, der mer og mer er bruk for kreativitet. Samtidig er de obligatoriske pauser mer eller mindre borte.

Det gjør oss mindre effektive, mindre produktive og mindre kreative. Arbeidsgivere burde insistere på, at deres ansatte holder regelmessige pauser for å gjenoppladde. Bunnlinjen deres vil takke dem for å ta det initiativet.

Du skal naturligvis tilvenne deg til å skifte mellom å jobbe konsentrert og fokusert og holde pauser der du slapper helt av. Måten å gjøre dette på er ikke å sjekke facebook eller spille spill, men ved å virkelig komme deg unna jobben, om det da er å drikk en kopp kaffe i det fri med kolleger, gå en tur, dyrke mosjon på annen måte eller noe helt fjerde.

Det kan godt være at du på denne måten leverer færre arbeidstimer samlet sett, men du vil definitivt levere bedre resultater og få mer energi. Og når dagen er gått, er det jo det, det handler om.

Den desidert mest effektive måte å øke produktiviteten på er gjennom å være glad på jobben. Intet system, metode eller verktøy i hele verden kan slå den produktivitet du får fra å virkelig digge jobben din. Jeg gir ikke dødsstøtet til alle de andre produktivitetsråd som finnes der ute. Dette er ikke sånn at de rådene ikke fungere, de vil bare aldri gjøre noen forskjell for mennesker som ikke er glade i jobben deres. I denne bloggposten  som partneren min har skrevet, kan du lese en topp 5 over hva som kan øke produktiviteten din, i tillegg til det jeg nevner her.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *