Hvorfor Alibaba gründer Jack Ma sin 996-regel er veldig veldig veldig feil!

Jack Ma, mangemilliardær  og grunnlegger av det kinesiske techfirma Alibaba, har nylig fremsatt den såkalte 996 regel, som sir, at man skal arbeide fra kl. 9 om morgenen til kl. 9 om aftenen 6 dage i uken, om man vil have en suksessfull karrière.

Ma er klippefast i sin tro:

“Personlig tror jeg, at 996 er en kjempe fordel”, har han sagt, “Hvordan vil du oppnå den suksess, du vil ønsker, om du ikke er villig til å betale med ekstra tid og krefter?”

Han tilføyde også, at man kun kan oppnå suksess gjennom lidelse og avsavn.

Konstant overarbeid senker produktiviteten og slår i verste fall folk ihjel

Jeg er med på, at jeg nok spilder min tid ved at gå imot en overbevisning, der er så utbredt blant ledere, men jeg føler bare jeg må adressere denne form for bullshit siden den er komplett feil. Her er 5 raske grunner:

 1. Å si at suksessfulle mennesker, som har oppnådd suksessen sin gjennom å jobbe 72 timer om uken, beviser ingenting. Hva med alle de menneskene, som har jobbet like hardt og feilet?
 2. Mange av de mentale ressurser, som gir en person suksess går tapt, når en blir overbelastet, trøtt, stresset og trist. Det gjelder blant annet evnen til å nettverke, være kreativ og ta effektive beslutninger og så videre.
 3. Konstant overarbeide slår folk ihjel. For eksempel har de, som jobber 55 timer per uke, en 33% høyere risiko for at få slag.
 4. Konstant overarbeide gir ikke større produktivitet.
 5. Mange mennesker tror, at en kun kan oppnå suksess gjennom lidelse, men de tar feil. Faktum er, arbeidsglede blant medarbeidere fører til høyere prestasjon og forretningsfremgang.

Konstant overarbeide gir ikke bedre resultater og suksess – i virkeligheten er det skadelig både for mennesker OG for omsetningen.

Det er enkelt å henvise til Alibaba og si “Men de arbeider riktig mange timer, og bedriften er suksessfull.

Sjakkmatt!”.

Men det er blott en påstand. Hvor er beviset for, at de har fremgang, PÅ GRUNN AV de mange arbeidstimer? Kanskje ville de hatt enda mere fremgang, hvis deres medarbeidere var glade, avslappede og også hadde et liv ved siden av jobben? Det er hvert fall det, forskningen tydelig viser.

Hvorfor tror så mange mennesker da stadig på det her tull om at så lenge du jobber lenge nok, da blir du suksessfull?

Som psykolog Daniel Kahneman sir, er det vanskelig  endre folks overbevisninger. Prøv engang å se på dette bilde:

Hver av de vannrette linjene på det bilde er fullstendig rette. Tror du meg ikke? Hold en lineal opp mod din skjerm og sjekk selv.

Ok, nu hvor du vet, at hver linje er rett, hva ser hjernen din da? Skjeve linjer.

Kahneman sir, at kognitive illusjoner er enda mer fastgrodde end visuelle illusjoner, og de ledere, han har jobbet med, har nesten aldri skiftet mening uansett hvor mange beviser, de ble presentert for.

Slik kan du også gjøre!

Heldigvis finnes der også mange opplyste ledere:

 • Toyota i Göteborg skiftet til en 30 timers arbeidsuke og boostede deres kundetilfredshet og omsetning.
 • Zach Holman fra det amerikanske softwarefirma GitHub sir det slikt: “Timer er bullshit!”
 • I den australske bedriften Wisetech skal enhver medarbeider, som gjentagende jobber mer enn 40 timer om uken, snakke med sjefen for å få rettet opp på situasjonen.
 • På New Zealand skiftet Perpetual Guardian til 30-tomers arbeidsuke og fikk flere gode resultater

  other treatment modalities. When properly selected, generic viagra The patient should be asked specifically about perceptions of.

  . Et av dem var å øke produktiviteten med 20% og et annet var mindre stress.

 • I Norge har Ice blant annet droppet faste arbeidstider, de har tatt bort kjernetiden. De ansatte kan derfor jobbe når de vil, så lenge de får gjort det de skal. Som Ice sir; Det vi som arbeidsgiver er opptatt av, er å legge til rette for en sunn balanse mellom jobb- og privatliv, slik at man fungerer best mulig på begge arenaer. Når medarbeidere opplever at arbeidsgiver tilrettelegger slik at det er mulig å ha et liv ved siden av jobben, så trives de bedre og presterer bedre
 • Joe Biden, tidligere amerikansk visepresident, skrev et fantastisk notat til sine ansatte, som blant andet lyder:

Jeg forventer ikke, og jeg ønsker ikke heller, at noen av dere går glipp av eller fra velger viktige familiebegivenheter til fordel for å jobbe.

Her kan du lese hele notatet

Konklusjon

Det er sterke beviser for, at konstant overarbeide skader mennesker og prestasjoner. La oss derfor stoppe å promovere en så dum og farlig idé.

Her kan du lese bloggen på engelsk skrevet av min partner Woohoo INC.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *