Krisen herjer- Hold hodet kalt og bevar arbeidsgleden

Krisen herjer. Sykemeldingene velter inn og oppsigelser er rett rundt hjørnet.

Corona gjør livet surt for mange. Et virus har satt verden på den andre enden og dette medfører panikk. Det medfører sykemeldinger og fravær og i en slik situasjon er noen beslutninger smartere enn andre.

Utallige arrangementer avlyses. Fly kanselleres, og flyselskaper blør skikkelig. Hoteller sliter veldig og jeg leser om permitteringer og oppsigelser mange plasser. Noe som vel er naturlig, men det finnes kanskje en bedre måte å håndtere en krise på.

Mitt opp i al elendigheten må vi holde hodet kalt og sørge for å opprettholde arbeidsgleden. Og det er vanskelig for mange. Naturlig nok og egentlig tror jeg det handler for mye om konvensjonell tanke gang. Går inntektene mye ned er det raskeste virkemidlet å si opp noen kolleger. Men er det nå så lurt da? Finnes det virkelig ikke andre måter å håndtere dette på?

Jo det gjør det!

E-boken, arbeidsglede i nedgangstider – 7 tiltak som sikrer at omstilling gir fremgang, jeg skrev i forbindelse med oljekrisen for noen får år tilbake ble plutselig relevant igjen.

Solidaritet er veien frem

Nedgangstider er ofte lik med nedbemanning. Men noen sitter tilbake og de må opprettholde produktiviteten og effektiviteten og skape prestasjoner som skaper ytterligere fremgang. Krisetider, nedskjæringer og nedbemanningsrunder kan føre til et massivt dykk i arbeidsgleden. Og det som er enda verre, er at det kan bli selvforsterkende, så den dårlige stemning fører til en “dødsspiral” hvor den kreativitet og entusiasme som skal til for at komme ut av krisen drukner i syting og håpløshet.

Akkurat nå er store deler av norsk næringsliv overbevist om, at nedbemanningsrunder fører til bedre resultater for deres bedrift. Forskningen viser derimot at de tar feil, og at de reelt er godt i gang med å grave seg enda lengre ned i krisen med massive kostnader til følge for deres medarbeidere, deres bunnlinje og for samfunnet.

Noen har dog vært ute en vinterdag før. Og det er SAS. Denne gangen har SAS lagt opp til at ALLE ansatte, også toppledelsen, går ned 20% i lønn og reduserer arbeidstiden med samme prosenten. Dette for å unngå oppsigelser i en periode som de vet går over. Ikke bare sender dette veldig gode signaler, men det viser også at ledelsen ønsker å beholde kompetent arbeidskraft.

Se det er et smart tiltak og hvorfor det er det kan du lese mer om i e-boken som du kan laste ned gratis her.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *