Takknemlighet forandrer hjernen din

Visste du, at når du setter deg ned og reflekterer over, hva du setter pris på i livet ditt, så forandrer du samtidig din hjerne? Det viser forskning. Dette er med på å skape mental robusthet som mange mennesker trenger mer enn noen gang. Her kan mental trening hjelpe viser undersøkelser.

Nå har du kanskje mye tid til å bygge mental robusthet, tenke over alle de bra ting du har i livet ditt!

I disse dagene og kommende uker blir dette viktigere enn noen gang.

Men for mange skjer det motsatte. Vi ser nå hvordan mange mennesker fokuserer på det andre mennesker gjør. Og det er ofte ikke det gode.

  • Folk hamstrer mat, noe de fleste misliker.
  • Folk drar på hytta selv om myndighetene anbefaler ikke å gjøre det. Mange mennesker synes det er usolidarisk.
  • Folk fortsetter å samles offentlig i større grupper på tross av de ikke bør. Det synes mange er dumt.

Og så videre.

Dette skaper et destruktiv fokus og tankesett og er rett og slett med på å gjøre folk irriterte, pessimistiske og lei seg. Jeg har inntrykk av at mange mennesker ikke tar inn over seg hvor destruktiv, begrensende og ødeleggende dette fokus er for dem. Opplever du, at du er redd og frykten gnager, ja da kan du med fordel prate med noen om det. Banalt råd, men det virker. Ellers kan du kanskje lære noe ved å lese her.

“You have to remember, fear is not real. It is a by produsct of the thoughts you create. Don’t misunderstand me. Danger is very real. But fear is a choice.” – Will Smith.

Bedre humør større velbehag

Mennesker, som føler takknemlighet i livene deres, er mindre deprimerte enn andre. Takknemlige mennesker sover også bedre, og forskningen visste også, at når de sover bedre, da bliver angstnivået også mindre. Samtidig er de mennesker ofte mer optimistiske. Og er det noe vi alle trenger nå er det vel optimisme.

Det henger sammen med, at mennesker, som gjennomsnittlig skårer høyt på følelsen av takknemlighet, har økt aktivitet i den del av hjernen, som hetter hypothalamus. Herfra reguleres bl.a. søvn, stoffskifte og stressnivå.

Takknemlighet booster både produksjonen av signalstoffene serotonin og dopamin i hjernen, stoffer som er med til at fremkalle velbehag. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om hvordan du påvirker disse signalstoffene, det kan du lese her.

Hvordan kan du få mer takknemlighet inn i din hverdag?

  • Innfør en takknemlighet-dagbok, som legger på din hodepute. Hver kveld finner du 2-3 ting – opplevelser – mennesker – som du setter pris på, du har hatt i dit liv i dag og skriver det ned. På denne måten vil du alltid kunne komme tilbake den følelsen du hadde den dagen ved å lese om opplevelsen igjen.
  • Hvis du har en partner, så avslutt dagen med en samtale om, hva dere har satt aller mest pris på i dag. For eksempel at barna lekte godt sammen innen middagen, fikk gjort leksene sine eller dere fikk ferdiggjort et prosjekt sammen eller at dere koste dere med barna i sofaen. Eller at sola var fremme. Eller blott at dere har hverandre.
  • Ring til en person du har i livet ditt og fortell vedkommende at du setter pris på han eller hun. Vær gjerne konkret på hvorfor. I disse dager kan det være en som jobber i helsevesenet eller i en dagligvare butikk. Og dette behøver faktisk ikke være en person du kjenner. Prøv å anerkjenne en du ikke kjenner og merke etter hva det gjør med deg.
  • Tenk på, hva du setter aller mest pris på ved deg selv.
  • Eller andre ting.

Det finnes så mange gode ting i livet ditt du må blott gi det oppmerksomhet. Dette er viktigere enn noen gang.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *