Kjenn din mentale motstander


Har dine tanker ofte vært på din viljestyrke i ulike situasjoner? Da er du med garanti ikke den eneste. Og ja, det er korrekt, din viljestyrke kan faktisk bli trøtt som en muskel! Vitenskapelige studier indikerer nemlig, at viljestyrke er en begrenset ressurs, som nedbrytes ved bruk. Har du brukt hele kvoten av viljestyrke på arbeidet eller andre daglige oppgaver, så kan det godt knipe med at komme av sted til for eksempel trening

– laminectomy generic viagra online Narcotics.

. Treningen droppes, sofaen kaller og du får kanskje selskap på sofaen av et stykke sjokolade eller to. Kjenner du det?

Viljestyrke er en uhåndgripelig størrelse og der finnes mange forskjellige definisjoner på viljestyrke. I min verden handler viljestyrke om at gjøre ting du ikke føler du har lyst til, men viljestyrke handler også om at lade vær med at gjøre ting, som du har lyst til. Viljestyrke fungerer begge veier. Dette gjelder i alle henseender, både på jobb og privat.

Henry Ford sa det faktisk ganske rammende, ”If you think you can do it, or you think you can’t do it. You are right.”

Vi kan trene vår viljestyrke, som vi trener musklene våre. Vår viljestyrke kan blive sterkere med trening – jo oftere man gjentager den samme handling, jo oftere bruker/trener du viljestyrken din. Du trener således din viljestyrke ved at blive ved med at gjøre det samme igjen og igjen. Det kalles repetisjon.

Viljestyrke betyder dog intet uten lyst og tro på prosjektet. Det er viktig, at du tenker ”jeg kan” innen du igangsetter dit prosjekt. Tenker du ”jeg kan ikke” allerede innen du har forsøkt, så er der lang vei til målet.

Viljestyrke er naturligvis ikke din eneste mentale motstander eller medspiller, men jeg synes, at det er en interessant tankegang – en tankegang som blant annet er fremvist av Roy Baumeister, som du sikkert husker hoppet ut i fritt fall fra stratosfæren.

Vår viljestyrke er en begrenset ressurs, så velg dine kamper med omhu – ta et prosjekt ad gangen. Har du prøvet at ta munnen for full? Jeg har selv prøvd det og sett det utført av mange andre. Eksempelvis personer om ønsker at tape sig, som siger de vil aldri spise godteri mer, kun spise brokkoli og andre grønnsaker, trene hver dag – kanskje enda 2 gange om dagen osv. Det er nærmest dømt til at mislykkes på forhånd. Din viljestyrke bliver simpelthen trøtt. Det samme gjelder for eksempel prosjekter på jobb, som forandringsprosesser. Her kan din viljestyrke også bli trøtt.

Så tenk over din tilgang til ditt liv, dine prosjekter, ja al hva du foretar deg. Al vi gjør krever vilje, noe mer enn annet.