6 trinn som kan konvertere frykten for å feile til fremgang og suksess!


Jeg lærte at mot ikke var fravær av frykt, men seieren over den. Den modige er ikke den som føler seg redd, men den som beseirer frykten – Nelson Mandela

Forestill deg selv…

…ødelegge en stor og viktig presentasjon.

…ødelegge jobbsamtalen.

…se prosjektet du har brukt tid og energi på gå opp i «røyk»
.

Bare det å se for seg en av de scenariene får hjertet til å banke i dobbelt takt og det før det er skjet. Dette er fordi vi mennesker er skrekkslagne for å feile. Vi tenker ofte al for mye på det som kan gå galt innen vi går inn til en viktig oppgave eller et viktig prosjekt.

Det gir oss dårlige tanker og følelser vi ikke ønsker å ha. Forventningene vi og andre har til oss selv skaper ofte unødig stress, angst, vrede, skam, anger – og følelsene de forventningene skaper kan faktisk holde oss fra å gå etter de ting vi virkelig ønsker oss i livet, de kan i hvert fald medføre at vi ikke får de resultater vi ønsker oss når vi kaster oss ut i noe. Privat som profesjonell.

Dette for eksempel: Noen mennesker trenger kanskje til et karriere-boost, nye omgivelser som kan få dem til å blomstre, men frykten for å feile, det å «gi av seg selv» holder dem fra å søke hen imot det, det holder dem fra å ta de små kalkulerte risikotiltak som er nødvendige for «å få en ny vår». Så fremfor å gå fremover mot det ønskede, holder de tilbake, motvillige til å gi 100%. Noen opplever bare stillstand, hvor andre er styrt av frykten til de grader at de aldri prøver i det hele tatt.

Det er en skam og unødvendig.

Forlegenheten over å gjøre feil kan få mennesker til å dvele ved ubetydelige detaljer som ALDRI inntreffer, bortsett fra inni hodet deres. Jeg mener dette er å gni unødig salt i et sår som ikke engang er der. Det gjør vondt og det hindrer mennesker i å ta seg fremover mot det de virkelig ønsker seg.

Hvorfor ikke endre perspektiv på det å feile?

Som coach har jeg hjulpet en del mennesker og bedrifter med å «endre» tankesett gjennom årene. Jeg har møtt mange som har vært sin egen verste motstander, av den simple grunn at deres antakelser om alt det dårlige der «ville» inntreffe om de gjorde sånn eller sånn hadde tatt opp al for mye tankevirksomhet inni hodet deres. Deres dominerende tanker var blitt deres egen verste fiende. Fremfor å se på fakta brukte de al for mye tid på antakelser om ting som ikke hadde det minste på seg.

Et eksempel. Jeg hadde en kunde/klient som var frustrert over å ha mistet en potensiell kunde han hadde arbeidet veldig lenge og hardt på å få.

«Jeg gjorde alt jeg kunne» fortalte han. «Jeg brukte så mange timer på den presentasjon, jeg kjøpte meg nye klær for penger jeg ikke hadde. Nå er jeg tilbake ved start.»

Jeg spurte han, hvorfor han ikke fikk kunden. Han så på meg med bebreidende øyne. «Fordi jeg ikke var god nok, sa han.»

Jeg var frisk nok til å «utspørre» han om flere mulige årsaker. Dette var kanskje litt frekt og dristig av meg, tatt i betraktning, han var veldig frustrert. Mitt håp var dog å «blottlegge» hva der virkelig var saken her. «Jeg vet ikke riktig sa han om og om igjen. De var vel egentlig ikke veldig interesserte i å jobbe med oss fra begynnelsen og holdt meg vel egentlig bare hen, for å bruke det jeg kom med videre dem selv.»

Vi fortsatte sånn litt. Etter å ha forestilt seg et utall av mulige forklaringer, innså klienten min «Jeg vet vel egentlig ikke hvorfor de valgte oss fra!»

BINGO.

Det ikke å få det ønskede resultat er selvsagt tøft og frustrerende noen ganger. Ingen tvil om det. Nøklen er dog, ikke å la et lite tilbakefall, holde deg tilbake fra å bevege deg fremover mot nye muligheter. Fortiden og nåtiden definere ikke fremtiden.

Og forresten. Det jeg beskriver her er ikke å feile. Det er blott et øyeblikksbilde – en midlertidig tilstand.

Husker du vitenskapsundervisningen fra videregående skole? De vitenskapelige metoder handler om det å feile, prøve ting, finne feil for å finne løsningen. Noen ganger var det man fant frem til i overensstemmelse med hypotesen, det man trodde var rett, andre gange var det ikke det. Det du gjorde var å notere ned hvilke ingredienser eller målinger som ikke ga det ønskede resultat for å prøve litt mer, igjen og igjen med andre tilganger, inntil du fikk det ønskede resultat.

Det er ikke å feile, det er blott et øyeblikksbilde – en midlertidig tilstand!

Det er tankene du har gjennom dine midlertidige tilstander som avgjør din langsiktige og endelige suksess. Det er gjennom å feile om og om igjen alle store oppfinnelser er skjet. Fra Alexander Graham Bell som oppfant telefonen til Thomas Edison som oppfant lyspæren og Wright brødrene som fikk det første fly i luften. Etter utallige forsøk lyktes de på hver sitt område. De tenkte ikke på det å mislykkes kortvarig som en endelig tilstand, de så det som et skritt på veien til å endre verden!

Så hvordan kan du bruke «feilene» dine til din fordel? Hvordan kan du lære å styre dine midlertidige tilstander til den havnen som hetter langsiktig og endelig suksess?

Disse 6 trinnene kan uten tvil hjelpe deg godt på vei:

  1. Stopp å anta og fokuser på fakta. Demp din indre kritikker. Det som skjer, skjer

    . Tilgi deg selv og andre. Slutt å ta ting personlig og slutt og gjør ting personlige mot andre. Det er nesten aldri det. Det er ofte blott kun en annens syn på virkeligheten. Skam og harme holder deg bare tilbake. Fremfor å dvele ved fortiden, fokuser på hva du kan gjøre med fremtiden. Intet trenger å være perfekt, det trenger blott å gi mening for nok mange. Men det må starte med å gi mening for deg. Lær av det som hendte, sett nye mål, lag en ny plan og angrip verden nok engang. Før du vet av det er du den nye Edison, den nye Graham Bell eller den nye Einstein.

  2. Finn den dypere mening – Hvorfor gjør du hva du gjør? Å vite den egentlige årsaken til hvorfor du har startet på den reisen du har er essensiell på mange måter. Hva er det som gir deg lyst på å kjempe for saken din eller produktet ditt? Utforsk og list opp alle de gode grunne du har til å fortsette din kamp for å skape det du ønsker deg. Hva er det for variabler der kan gi deg suksess? Når du har den listen og samtidig tenker på hvorfor du startet i det hele tatt vil det bli mye enklere for deg å «svelge» stoltheten, som min klient gjorde. Det er når du blir i stand til ikke å ta ting personlig, du vil oppleve den virkelige fremgangen.
  3. Sett deg krystallklare mål. Det finnes mange grunner til at det å ha et mål er viktig. En av de helt grunnleggende er at mål gir oss en retning i livet, på arbeidsplassen, på skolen, i idretten og andre områder. Mål gir oss noe å gå etter. Det blir som fyrtårnet på havet der guider båtene i riktig retning. Mål gir motivasjon og inspirerer oss til å gjøre mer. Målsetning er en naturlig funksjon i hjernen vår og mål setter gang i underbevisstheten som er vår autopilot, den som hele tiden hjelper oss fremover så lenge den har noe å gå etter.
  4. Bli komfortabel med å være ukomfortabel! Frykten for å feile kan paralysere deg og bringe deg inn i et «over-analyserings-modus» og holde deg langt vekk ifra å føle deg sikker på sakene dine. Verdifull endring som tar deg hen imot å innfri målene dine skjer veldig sjeldent inni komfortsonen din. Tillat deg selv å ta kalkulerte sjanser, ha tillit til deg selv og folk rundt deg og beveg deg trykt inn i det som tidligere var ukomfortabel. Hva er det verste som kan skje? Svaret på det spørsmålet handler ofte ikke om liv eller død og svaret er det som kan gi deg muligheten til å ta ut ditt fulle potensial.
  5. Det er et Marathon ikke en sprint! INGEN når målstreken i første forsøk! Veien til suksess er kronglete og vil være full av opp- og nedturer. Det er derfor pkt. 2 er viktig. Ikke stopp opp for hver 100 meter å bli i tvil. Tro på deg selv og det du har satt i bevegelse og bruk dine prestasjonsindikatorer til å fokusere på ditt langsiktige mål. Kommer du deg fremover mot målet eller står du stille.
  6. Vær takknemlig og anerkjenn de små fremskritt. Prøv å eliminer «alt eller intet» tankegang. Hva betyr det? «Jeg har ikke oppnådd suksess enda» er ikke det samme som «jeg har feilet!» Du stopper jo ikke opp halvveis gjennom et Marathon for å kritisere deg selv for å ha løpt 21 km og for å ikke å ha løpt de siste 21 km enda! Du er super stolt over de første 21 km (som du aldri hadde trodd du hadde klart innen du startet) og fortsetter mot målstreken med stor iver. Før du aner det vil du være mer enn halvveis fremme. Det viktigste er å starte og være fornøyd med alt det som tar deg fremover.

Ikke la frykt stoppe deg fra å oppnå dine villeste drømme og viktigste mål. Aldri still deg tilfreds med «en sikker plan». Bruk fortidens lærdom til å skape fremtidens prestasjoner. Husk alltid på hvorfor du i det hele tatt startet!

Er det du gjør viktig nok når du i mål når du skal – UANSETT!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *